MCQ For Upsc Prelims 2020

IMPORTANT MCQ'S FOR UPSC PRELIMS




MCQ For Upsc Prelims 2020





1. With reference to amoebiasis disease, consider the following statements: 

1. It is caused by protozoan parasites. 

2. This disease is transmitted through air only. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-A



2. Consider the following statements: 

1. The Indian Ocean Commission was created to protect the interests of countries of the entire Indian Ocean region. 

2. India was among the founding members of the Indian Ocean Commission.

Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-D




3. Which of the following countries announced the ‘Jet Zero’ Plan recently? 

a) United Kingdom (b) Australia (c) India (d) United States of America



Answer:-A



4. With reference to Malabar Gliding Frog, consider the following statements: 

1. It is a mammalian species that is endemic to western ghats of India. 

2. Due to rarity, it is placed in the critically endangered category of IUCN Red List. 

Which of the statements given above is/are correct?

 (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-D



5. Consider the following statements: 

1. There are no Reserve Bank of India (RBI) authorised payment system operators providing payment services outside India. 

2. The Rupay card can be used for transactions in various countries such as Singapore, Bhutan and Saudi Arabia. Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-C



6. With reference to ‘Sahakar Mitra: scheme on Internship Programme (SIP)’, consider the following statements: 

1. It was launched by the union ministry of Labour and Employment. 

2. It is an initiative by the National Cooperative Development Corporation (NCDC) for young professionals. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-B



7. Which of the following mentioned schemes is not implemented by Small Farmers’ Agribusiness Consortium (SFAC)? 

(a) Equity Grant & Credit Guarantee Fund (EGCGF) Scheme 

(b) Venture Capital Assistance (VCA) Scheme 

(c) National Agriculture Market (NAM) Scheme 

(d) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana



Answer:-D




8. ‘IFLOWS-Mumbai’ recently seen in the news is related to? 

(a) An App to trace covid patients 

(b) Aviation guidelines for drones 

(c) Mechanism to recharge groundwater 

(d) Flood warning system



Answer:-D




9. With reference to the World Food Prize, consider the following statements: 

1. It is given to the organizations who have advanced human development by improving the quality, quantity or availability of food in the world. 

2. It also recognizes contributions in the fields of nutrition and rural development. Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:B



10. Consider the following statements: 

1. The writ petition under Article 32 of the Constitution can be filed only in case of violation of fundamental rights. 

2. The right to reservation is a fundamental right under Article 15 and 16 of the Constitution. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-A



11. With reference to the Ninth Schedule of the Indian Constitution, consider the following statements:

 1. The Schedule was added through the first constitutional amendment in 1951. 

2. The laws protected under the schedule deals only with land reforms. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-A




12. With reference to Indian Gaur, consider the following statements: 

1. It is an endemic species belonging to the Nilgiris biosphere reserve. 

2. Being endangered species under IUCN Red List, Indian gaur is placed under Schedule I of Wildlife protection act. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-D



13. With reference to the GST Council, consider the following statements: 

1. It is a statutory body established by the Good and Services Act, 2017. 

2. It is a federal body where every decision shall be taken by a majority of not less than two-thirds of the weighted votes of the members present and voting. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-D



14. Which of the following statements is/are correct with reference to Lonar lake: 

1. It is located in the Himalayas. 

2. It is an aeolian lake in terms of origin. 

3. It is a notified National Geo-heritage Monument. 

Select the correct answer using the code given below: 

(a) 3 only (b) 1 and 3 only (c) 2 only (d) 1, 2 and 3



Answer:-A




15. With reference to India Ranking 2020 under National Institutional Ranking Framework (NIRF), consider the following statements: 

1. India Ranking 2020 under National Institutional Ranking Framework (NIRF) was recently launched by the NITI ayog. 

2. The NIRF aims to encourage institutes to compete against each other and simultaneously work towards their growth. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-B




16. With reference to the Asiatic Lions ,consider the following statements: 

1. Asiatic lions are listed as ‘Critically Endangered’ on the IUCN list of threatened species. 

2. Maldhari people residing in the Gir forest share a symbiotic relationship with the asiatic lions. 

Which of the statements given above is/are NOT correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-A



17. Consider the following statements regarding Border Adjustment Tax (BAT): 

1. It is to be imposed on imported goods in addition to the customs levied at the port of entry in a country. 

2. It imposes a charge on goods or services in accordance with the Source principle of taxation. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2



Answer:-A